Je voelt je continue gehaast, in je hoofd werk je het ene na het andere to do lijstje af, tussendoor manage je het gezin en oh ja, je hebt ook nog een veeleisende baan. Voel jij aan alles dat je klaar bent voor verandering?! Is het lastig te bepalen waar je nou toch moet beginnen?

Een laagdrempelige manier om uit de rush van de dag te ontsnappen klinkt je als een warm welkom. Hier is die dan…. Ga wandelen! Hiermee heb je een moment voor jezelf, een moment om even rust te ervaren en je weer op te laden. Door te beginnen met wandelen werk je aan je gezondheid, je mind en je lichaam. Eigenlijk is het gewoon een kadootje aan jezelf! Nooit eerder zo naar gekeken zeker? Ik eerlijk gezegd ook niet hoor…

Het is pas sinds een paar maanden dat ik regelmatig wandel. Voorheen ging ik er wel met de hond uit, maar dat was dan vaak een gehaast rondje waarbij ik vooral in mijn hoofd bleef hangen. Inmiddels is een wandeling met de hond onderdeel van mijn ochtendroutine. Ik voel me er eens stuk relaxter door, ik ben in beweging én ik ben lekker buiten.

Waarom jij misschien toch ook zou moeten gaan wandelen:

1. Geluksgevoel! Wanneer je wandelt, worden de hormonen endorfine en serotonine aangemaakt. Dit zijn gelukshormonen waar je een blij, gelukkig en ontspannen gevoel van krijgt. Serotonine wordt ook aangemaakt als je mooie dingen ziet, wandelen in een mooie omgeving betekent dus een dubbelle dosis geluksgevoel! Endorfine zorgt ervoor dat je beter in je vel komt te zitten.

Wandelen verhoogt de rustgevende neurotransmitter GABA. Door te wandelen verminder je op een natuurlijke wijze de geestelijk stress. Opvallend is dat het wandelen in de natuur, met veel groen om je heen, voor een nog sterker effect lijkt te zorgen. Het stresshormoon cortisol daalt. Dit vermindert stress, slapeloosheid, angst en depressies.

2. Regelmatig wandelen houdt de spieren soepel en versterkt gewrichten, kraakbeen en botten. Je traint hiermee met name je beenspieren en je bilspieren, dus summer legs here we come! Door regelmatig te wandelen zal je al snel je conditie verbeteren en longinhoud verhogen. Het verbetert ook je bloedsomloop, ademhaling en zuurstofopname.

3. En alsof dat niet genoeg is, bevordert het de spijsvertering, vetverbranding, het evenwicht en immuunsysteem.

Je verbrandt meer dan 45 calorieën per kilometer en de verbranding vindt plaats in je vetopslag. Iets dat bij intensievere trainingen niet gebeurd. Ik zeg, mooi meegenomen! 

4. Wandelen in de buitenlucht zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

5. Wandelen stimuleert de hersenactiviteit, bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Wandelen heeft gunstige effecten op je hippocampus, het gebied in je hersenen dat betrokken is bij de vorming van herinneringen. Je geheugen kan hier dan ook van profiteren! Door een betere samenwerking tussen verschillende hersendelen kom je tot creatievere ideeën.

6. De kans op blessures is klein. Wandelen is een natuurlijke beweging waarbij je gewrichten minimaal belast worden. In tegenstelling tot de sporten waarbij je moet rennen of springen is er bij wandelen geen sprake van schoksgewijze belasting.

7. Wandelen is goedkoop. Het enige dat je eigenlijk nodig hebt, is een paar goede wandelschoenen. Heb je die nu nog niet, zorg er dan voor dat je stevige schoenen draagt die je niet te strak vaststrikt.

8. Wandelen kan écht overal en altijd. Op de hei of in de stad, wanneer en hoe lang of kort je maar wilt. Je hoeft je er niet voor in een sportpakkie te hijsen. So no excuses…

Je kunt alleen wandelen en het als rust moment gebruiken maar je kunt ook gezellig samen met een vriendin onthaasten. Wil je dit liever individueel doen maar ben je wel opzoek naar gelijkgestemden dan kan je mee doen aan de #Lentechallenge2020. Dit is een 10-daagse challenge waarin we iedere dag 20-30 minuten wandelen én je een creatieve opdracht mee krijgt om tijdens het wandelen uit te voeren. De challenge start op 20 maart 2020, de start van de lente! 

9. Wandelen is bevorderlijk voor je dag- en nachtritme. Wanneer je veel tijd doorbrengt in de open lucht, voelt je lichaam wanneer het donker wordt en word je vanzelf moe. Een bijkomend voordeel is dat beweging zelf al voor een voldaan en rustig gevoel zorgt, waardoor woelen in bed tot het verleden behoort.

Slechte slaper? Maak een (strand) wandeling. Wie langs de kust loopt, blijkt langer te slapen dan mensen die in bos of stad wandelen.

Ben je overtuigd? Tof! Dit is één van de stappen om dichter bij een relaxt moederschap te komen. Ik ben erg benieuwd wat het wandelen jou gaat brengen. Laat je het me even weten? Stuur me een berichte of tag me in één van de mooie plaatjes die je wellicht schiet tijdens het wandelen @bureau_justhappiness.

Wil je weten wat voor andere stappen je kunt nemen om een relaxte moeder te worden?
Plan een info gesprek in via mijn kalender dan vertel ik je alles over hoe ik deze switch heb gemaakt!

Have a lovely day!