Ik word wakker, wakker met een soort van buikpijn. Een buikpijn die ik voorheen waarschijnlijk niet eens opgemerkt had. Mijn lichaam geeft me een signaal, een signaal van een emotie waar ik iets mee moet. Wat het is, weet ik nog niet. Maar ik heb er aandacht voor. Ik sta erbij stil, ik probeer te luisteren. Is het verdriet, is het boosheid, angst? Ik kan mijn vinger er niet opleggen.

Hoor jij de signalen van jouw lichaam? Schreeuwt jouw lichaam soms om aandacht? Voorheen hoorde ik alleen het schreeuwen van mijn lichaam. Meestal betekende dat, dat het al te laat was. Dat ik weer een weekend met migraine op bed lag, of dat mijn verkoudheidje inmiddels in een flinke verkoudheid was veranderd. Inmiddels pik ik de kleinere signalen op. Weet ik altijd waar het vandaan komt? Nee, niet altijd… maar de aandacht die je geeft aan de signalen, en daarmee aan jezelf geeft, is vaak al genoeg om escalatie te voorkomen.

Op welke manier je gehoor kunt geven aan de signalen van je lichaam, hoe jij deze kunt zien? Ik doe dat door in het gevoel te zakken, ik ga er naar toe met mijn ademhaling, doe mijn ogen dicht en probeer het gevoel (in dit geval de buikpijn) te versterken. Hierdoor krijgt het de ruimte om onderzocht te worden. Soms merk ik dat er gelijk 1 emotie naar boven komt, maar soms weet ik het ook niet gelijk en ga ik alle emoties één voor één af. De vier basisemoties die ik af ga zijn: blij, bedroefd, bang en boos.

Voor mij is dit het startpunt om te gaan schrijven. Waarom voel ik me boos en angstig. Vervolgens schrijf ik alles van me af. Tijdens het schrijven blijf ik mezelf kritisch bevragen zodat ik steeds een diepere laag raak. De ene keer geeft het me weinig inzicht (behalve dat ik gelijk mijn to-do lijst voor de dag heb…) de andere keer brengt het me inzichten waar ik anders aan voorbij zou zijn gegaan.

Als ik dit gedaan heb kan ik de emotie loslaten. Ik ervaar gelijk een rust en kalmte in mijn lichaam. Mijn hoofd stopt even met denken en het is gewoon even goed. Ik zet een kopje thee en luister wat fijne muziek. Dit relax momentje heb ik verdiend…

Word jij regelmatig overrompeld door emoties? Zou je willen dat je hier meer grip op krijgt? Dat je ze in een eerder stadium kan loslaten zodat escaleren niet langer aan de orde is? Er zijn verschillende methodieken die je hiervoor kunt toepassen. Bovenstaande is mijn persoonlijke manier. Ben jij benieuwd naar de andere methodieken, eentje die perfect bij jou past? Laat het me dan weten, ik help je graag verder. Je kan altijd een gratis kennismakingsgesprek bij me inplannen of mij een DM via mijn Instagram sturen.

Op een relaxter leven waar jij blij van wordt!

Have a lovely day!

Manon